Ministerul Energiei va analiza investițiile în producția de energie

single 04/10/2017 | 0 Comentarii

Ministerul Energiei va angaja un consultant care să analizeze dacă este fezabilă introducerea unei scheme noi de sprijin pentru energia nucleară și cea regenerabilă prin contracte pentru diferență, a anunțat, miercuri, Elena Popescu, director în cadrul instituției, prezentă la un summit pe tema energiei nucleare, organizat de Ambasada Marii Britanii.

Marea Britanie a fost prima țară care a cerut și a primit de la Bruxelles aprobarea unui nou tip de schemă de sprijin pentru industria nucleară, respectiv așa-numitele contracte pentru diferență, în baza cărora statul asigură investitorilor diferența dintre prețul din piață al energiei electrice și pragul la care investitorii își recuperează costurile.

Elena Popescu a precizat că se va analiza introducerea acestui mecanism și pe piața din România.

“Nu doar investitorii din sectorul nuclear așteaptă această decizie, ci și cei din sectorul regenerabilelor sunt foarte interesați de acest tip de schemă de susținere. După cum știm, schema de susținere pentru energia regenerabilă prin certificate verzi s-a închis la finele anului trecut, astfel că nou-veniții pe această piață așteaptă cu nerăbdare să vadă noi scheme de sprijin pe care le putem implementa”, a precizat Popescu.

Potrivit acesteia, ministerul va lansa în câteva zile procedurile de licitație pentru a desemna un consultant care să realizeze un studiu din care să reiasă cum poate fi dezvoltat acest tip de mecanism pe piața de electricitate din România.

Popescu a adăugat că, la cum arată piața în acest moment, prețul energiei nu permite recuperarea investițiilor.

“Repet, acest lucru nu este doar pentru sectorul nuclear, ci pentru toate tehnologiile cu emisii reduse, iar noi avem nevoie de investiții în sectorul de producție pentru a face față cererii. Știm cum se comportă piața acum, adică investițiile nu pot fi recuperate prin preț și nu există alte subvenții în afara schemei de sprijin pentru regenerabile”, a mai spus Popescu.

Post-ul Ministerul Energiei va analiza investițiile în producția de energie apare prima dată în Impact In Gorj.

Vezi articol pe Impact In Gorj

Tags: , , , , ,

Sursa media: Impact in Gorj

RancaSki

Comenteaza

Trebuie sa fii Inregistrat ca sa poti comenta.

RancaSki