Spitalul Județean Târgu Jiu riscă să piardă acreditarea! Capotă: nu s-a pus problema de nerespectare a unor proceduri și protocoale cu referire la prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale

single 01/04/2019 | 0 Comentarii

Un nou scandal vizează principala unitatea sanitară din județ. Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate retragerea acreditării spitalelor controlate săptămâna trecută, printre ele și  Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Acest lucru ar putea afecta direct pacientul prin faptul că unitatea nu va mai putea fi finanțată din bugetul asigurărilor de sănătate iar contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj ar deveni nul.

„Este apanajul Agenţiei pentru Managementul Calităţii în Sănătate. Voi face o informare către agenţie, vizavi de neregularităţile pe care le-am constat vizitând spitalul, o parte din secţiile spitalului, şi sunt convinsă că vor lua măsurile care se impun referitor la anumiţi indicatori care posibil în momentul evaluării să fie conformi, nu mai sunt. Ministrul Sănătăţii nu poate să ceară imperativ, poate să propună. Asta am să fac”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătații.

20 zile pentru remediere

Managerul unității nu se sperie de declarațiile ministrului și spune că cel mult Spitalului i se poate retrage parțial documentul obținut. Capotă este convins că poate remedia problemele care au atras antipatia Ministrului Sănătății. „Nu se retrage certificatul de acreditare. În cazul acesta, la sesizarea doamnei ministru, probabil o să vină o comisie de experți care analizează dacă se impune sau nu suspendarea certificatului de acreditare, nicidecum retragerea. Spitalul are la dispoziție 20 de zile lucrătoare pentru a remedia problemele. Dacă nu se remediază problemele, se poate pune în discuție retragerea certificatului de acreditare. În cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu nu s-a pus problema de nerespectare a unor proceduri și protocoale cu referire la prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale, adică ceva legat de curățenie sau folosirea dezinfectanților sau orice alte materiale pentru ca totul să fie sterilizat și curat. Noi aveam oricum următoarea vizită de reacreditare în anul 2021 și trebuia să reactualizăm toate procedurile și protocoalele, normele de sterilizare, inclusiv tot ce înseamnă cazarea și alimentația”, a declarat managerul Gigel Capotă

Refac circuitele

Conducerea unității speră ca prin cele două proiecte de modernizare a secției UPU și de eficientizare energetică problemele să dispară. „La noi a fost o problemă la spitalul din Tudor la un bloc operator. Anumite circuite nu sunt funcționale așa cum trebuie la blocul respectiv. Din cauza arhitecturii vechi s-au găsit anumite soluții, însă acum o să intervenim arhitectonic. Corpul de control a venit cu anumite recomandări de specialitate. Noi am făcut o comisie să vedem cum putem cel mai bine să intervenim arhitectonic ca să se respecte circuitele acolo. Asta a fost la noi. În atenția noastră chiar este să facem acest lucru și să găsim soluția cea mai bună pentru a se respecta circuitele conform acreditării. Nu ne apucăm să intervenim arhitectonic până nu încep lucrările la proiectele de eficientizare energetică și extindere și modernizare UPU. Apelăm deja și la anumiți proiectanți care au experiență în domeniul sanitar și al respectării circuitelor”

Opoziția ripostează, din nou

PNL Gorj solicită, din nou, demiterea de urgență a lui Gigel Capotă și a celorlalți directori care fac parte din conducerea Spitalului Tg-Jiu, orice zi în plus cu actuala echipă de conducere însemnând un rău în plus făcut pacienților și medicilor din Spitalul Județean de Urgență Tg-Jiu, au transmis liberalii printr-un comunicat de presă.

Articolul Spitalul Județean Târgu Jiu riscă să piardă acreditarea! Capotă: nu s-a pus problema de nerespectare a unor proceduri și protocoale cu referire la prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale apare prima dată în Impact In Gorj.

Vezi articol pe Impact In Gorj

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Sursa media: Impact in Gorj

RancaSki

Comenteaza

Trebuie sa fii Inregistrat ca sa poti comenta.

RancaSki