Vine Black Friday, ce trebuie să știm?

single 08/11/2018 | 0 Comentarii

Black Friday bate la usă și, pentru a evita eventuale neplăceri comisarii Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Gorj vine cu o serie de sfaturi. Este importat să nu ne lăsăm păcăliți și mai ales să nu uităm ce drepturi avem ca și cumpărători.

Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Astfel, orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produse identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință. Prețul de referință reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Pentru siguranța cumpărăturilor din perioada Black Friday citiți cu atenție caracteristicile produsului și verificați dacă acesta corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor dvs. Pentru cumpărăturile on-line: verificați stocul existent; verificați prețul afișat pe site și dacă acesta este integral (conține sau nu T.V.A.) și verificați dacă prețul include și costul de livrare. Consumatorul poate contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condițiilor de livrare. Modul în care agentul economic raspunde la aceste intrebări le poate oferi consumatorilor indicii asupra seriozității vânzătorului.

Retur în maxim 14 zile

Consumatorul trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de a denunța contractul și are la dispoziție 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulțumit de el; nu trebuie să invoce vreun motiv. Este bine de știut că aceste drepturi se aplică doar comerțului la distanță și există o serie de produse care sunt exceptate de la dreptul de retragere, din care exemplificăm: programe informatice sigilate care au fost desigilate după livrare, ziare, periodice și reviste. În cazul returnării produsului, consumatorul își poate primi suma de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului. Profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrarii, fără întârziere nejustificată și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului. Rambursarea se face folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator pentru tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plată și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata de comisioane în urma rambursării.

Foarte important: consumatorul trebuie să citească termenii și condițiile de funcționare a magazinului on-line deoarece termenul de 14 zile (în care poate opta pentru returnarea produsului) se prelungește cu încă 12 luni în cazul în care comerciantul nu a menționat în format expres despre existența dreptului de returnare a produselor.

Articolul Vine Black Friday, ce trebuie să știm? apare prima dată în Impact In Gorj.

Vezi articol pe Impact In Gorj

Tags: , , , ,

Sursa media: Impact in Gorj

RancaSki

Comenteaza

Trebuie sa fii Inregistrat ca sa poti comenta.

RancaSki